Prehrambeni tehničar

Provodi i kontrolira procese u prehrambenoj industriji, laboratorijima, obrtništvu i prometu hranom.

 

Četverogodišnje zanimanje iz sektora Poljoprivreda, prehrana, veterina

Prehrambeni tehničari osposobljeni su za rad praktički u cjelokupnoj prehrambenoj industriji i obrtništvu, s mogućnošću prilagođavanja pojedinim prehrambenim tehnologijama.

01 Opis poslova

  • Prehrambeni tehničari organiziraju primanje, rukovanje, čuvanje i usklađivanje prehrambenih sirovina i proizvoda, vode prehrambene proizvodne trake i rade u odgovarajućim nadzorno-analitičkim i razvojnim laboratorijima.
  • Mogu raditi u proizvodnji mlijeka i mliječnih proizvoda, preradbi mesa i riba, voća i povrća, u mlinarstvu i preradbi brašna, u proizvodnji konditorskih proizvoda, šećera i škroba, ulja i masti, vina i drugih pića, kvasca i octa, u tehnologiji fermentacijskih procesa i obradbi otpadnih voda.
  • Prehrambeni se tehničari u proizvodnji prije svega brinu o prihvaćanju, čuvanju i uskladištenju sirovina do preradbe s kontrolom kakvoće i odgovarajućim klasiranjem.
  • Vode i nadgledaju pojedinačne tehnološke procese, kao što su čišćenje, pranje, ljuštenje, konzerviranje (hlađenjem, zagrijavanjem, dimljenjem, steriliziranjem, sušenjem, zračenjem), fermentiranje, destiliranje, ekstrahiranje. Na kraju, oni se brinu za pakiranje gotovih prehrambenih proizvoda u odgovarajuću ambalažu.
  • Prehrambeni tehničari u kemijskim i mikrobiološkim laboratorijima obavljaju analize za određivanje vode, mineralnih tvari, bjelančevina i aminokiselina, masti, ugljikohidrata, vitamina i drugih sastojaka namirnica te utvrđuju njihova mikrobiološka svojstva. U razvojnim laboratorijima surađuju s istraživačima na stvaranju novih prehrambenih proizvoda i unapređivanju tehnoloških procesa.

02 Radni uvjeti

Prehrambeni tehničari rade na vrlo raznolikim poslovima u različitim vrstama proizvodnje i njihovi se radni uvjeti vrlo razlikuju od jedne radne sredine do druge. Tako su npr. sasvim drukčije prilike u nekoj mesoprerađivačkoj industriji od one u konditorskoj. No i u istoj proizvodnoj grani u različitim poduzećima radni se uvjeti mogu bitno razlikovati, ovisno o stupnju suvremenosti konkretne tehnologije.

 

  • U većini slučajeva rad se odvija u zatvorenom prostoru, izmjenom sjedećeg i stajaćeg položaja, s povremenim hodanjem i nošenjem manjih tereta, pa prehrambeni tehničari nisu izloženi većim tjelesnim naporima.
  • Zajedničko je svim prehrambenim tehničarima upotreba brojnih mjernih instrumenata, aparatura, proizvodnih strojeva i kemijskih sredstava, pa s tim u vezi i velika odgovornost za njihovu ispravnu i pravodobnu primjenu.
  • Kako su obično zaduženi za cijele proizvodne linije, njihova se odgovornost proteže i na ostale sudionike u radnom procesu. Zato je naglašena njihova organizacijska, voditeljska i kontrolna funkcija.

03 Poželjne osobine

  • Kandidati za ovo zanimanje ne smiju biti kliconoše niti bolovati od alergije na prehrambene sirovine i njihove prerađevine.
  • U poslu je potreban dobar vid, normalan sluh te osjetljivost na mirise i okuse.
  • Zbog prilagođavanja različitim tehnologijama i čestim promjenama u tehnološkim procesima, potrebna je određena razina općih intelektualnih sposobnosti.
  • Zbog rada sa živežnim namirnicama, važna je preciznost i savjesnost u radu.
  • Kao organizatori i voditelji pojedinih dijelova proizvodnje, prehrambeni tehničari trebaju imati i određene organizacijske sposobnosti te smisao za komunikaciju i timski rad.
Skip to content