Agroturistički tehničar
Ujedinjuje područje poljoprivrede s područjem tradicionalnog ugostiteljstva i turizma.
Četverogodišnje zanimanje iz sektora Poljoprivreda, prehrana, veterina
Ovo je zanimanje budućnosti. Agronomija, ugostiteljstvo i turizam objedinjeni ovim zanimanjem čine cjelinu kojom se nastoji postići konkurentnost i opstojnost poljoprivrede u našoj “Zlatnoj dolini” i šire.
01 O programu
-
cilj je pripremiti i osuvremeniti obiteljska gospodarstva za povezivanje sa srodnima u EU, vodeći računa o očuvanju prirodne cjelovitosti poštujući ekološka načela održivog razvitka
-
preporučamo ga kreativnim učenicima koji će uspješno odgovoriti izazovu u području agrobiznisa i ruralnog razvitka
-
odgovarat će onima koji se žele baviti uzgojem voćaka, vinove loze, povrća, žitarica, uzgojem domaćih životinja te proizvodnjom mesa, mlijeka i jaja
-
izborni predmeti svojim sadržajima odgovaraju specifičnostima regije, potrebama gospodarstva, sklonostima učenika i mogućnostima izvođenja nastave
-
učenici proširuju znanja iz postojećih stručnih predmeta ili zadovoljavaju neke specifične potrebe odabirom izbornih predmeta: pčelarstvo, ribogojstvo, ljekovito bilje, ratarstvo, lovstvo, vinarstvo, gljivarstvo, etnologija, izrada autohtonog suvenira…
-
program se izvodi u Poljoprivredno-prehrambenoj školi, u školskim praktikumima, na školskom gospodarstvu škole.
-
tijekom obrazovanja posjećuju se izložbe i sajmovi u zemlji i inozemstvu
-
obrazovanje u ovom programu traje četiri godine, a završava polaganjem završnog rada, nakon čega stječeš zvanje agroturističkog tehničara
02 Kompetencije
Kao agroturistički tehničar ćeš znati:
-
kako osigurati uvjete za ekološki uzgoj povrća, voćaka, vinove loze, žitarica ne narušavajući prirodnu ravnotežu okoliša
-
uzgojiti domaće životinja, njegovati ih te upoznati načine proizvodnje mesa, mlijeka, jaja
-
hortikulturno urediti gospodarstvo ukrasnim drvećem, grmljem, cvijećem i travnjacima te održavati uređene površine
-
koristiti različite načine u pripremanju i posluživanju hrane njegujući tradicionalnu kuhinju i običaje
-
kako najatraktivnije urediti i održavati interijer i okoliš ugostiteljskog objekta i cijelog gospodarstva
-
osmisliti zanimljive sadržaje rekreacije i organiziranja slobodnog vremena u prirodi
-
sve o povijesti i tradiciji ruralnog prostora, narodne nošnje, rukotvorine, narodne običaje i pjesme
-
najbolje prezentirati i promicati različite ponude i sadržaje
03 Mogućnost zapošljavanja
-
možeš se zaposliti na manjim ugostiteljskim objektima koji imaju ugostiteljsko i poljoprivredno gospodarstvo i bave se proizvodnjom hrane
-
tvoja znanja koristit će u poduzećima koja se bave raznim vidovima turizma, primjerice vinskim, rekreacijskim, sportskim, vjerskim…
-
nakon završetka ovog programa možeš upisati Agronomski ili neki drugi fakultet