Pekar
Pekari se bave proizvodnjom različitih pekarskih proizvoda kao što su kruh, peciva, kolači i drugo. Rade u pogonima za industrijsku proizvodnju kruha i peciva ili u obrtništvu…
Trogodišnje zanimanje iz sektora Poljoprivreda, prehrana, veterina
Jedna od temeljnih živežnih namirnica i jedina namirnica načinjena rukom čovjeka je kruh. Cilj ovog zanimanja je odgoj i obrazovanje učenika za zanatsku i industrijsku pekarsku proizvodnju. Učenici se osposobljavaju za samostalno obavljanje radnih postupaka u pekarstvu.
Pekar je zanimanje u trajanju tri godine sa završnim radom.
01 Opis poslova
-
Pekari se u radu služe sitima, vagama, posudama za miješanje tijesta, košarama, pekarskim lopatama, limovima za pečenje, kolicima za prijevoz i dr.
-
Rukuju strojevima i uređajima za miješanje i oblikovanje tijesta.
-
Opslužuju i nadziru rad svih vrsta peći: zemljanih, parnih, električnih, kanalnih, automatskih.
-
Na mjernim instrumentima očitavaju i prate temperaturu i vlažnost radnog prostora i u pekarskoj peći.
-
Kruh i pecivo izrađuju od brašna različitih žitarica: pšenice, raži, kukuruza itd.
-
Paze da se pričuvne količine brašna i ostalih sirovina ispravno uskladište.
-
Posebnu pozornost posvećuju osobnoj higijeni i održavanju čistoće radnih prostorija, peći i sredstava rada.
02 Radni uvjeti
-
Pekari rade u pogonima za industrijsku proizvodnju kruha i peciva ili u obrtništvu.
-
Za ovo zanimanje karakterističan je rad u noćnoj smjeni, iako pekari zapravo rade i danju i noću.
-
Radne prostorije osvijetljene su prirodnim ili umjetnim svjetlom.
-
Temperatura i vlažnost zraka su povišene. Ispred peći temperatura doseže i do 60ºC. Zrak je zasićen sitnim česticama brašna.
-
Pekari su prilikom rada izloženi mirisu brašna, kvasca i pečenog kruha i peciva.
-
Rade stojeći, uz povremeno hodanje i sagibanje tijela.
-
Dok rade pekari nose laganu bijelu radnu odjeću i kapu.
-
Industrijska i obrtnička proizvodnja kruha i peciva pod neprestanim je i strogim sanitarno-higijenskim nadzorom
03 Poželjne osobine
-
Pekari trebaju imati normalan vid i sluh te spretnost i osjetljivost (opip) ruku i prstiju.
-
Poželjan je i smisao za oblikovanje.
-
Vrlo je važno da imaju dobro razvijen osjet okusa i mirisa. Ti im osjeti, osim vidnog i opipnog nadzora potrebne kakvoće tijesta, omogućuju da i kušanjem provjere kakvoću sirovog i pečenog proizvoda.
-
Uspješno obavljanje pekarskih poslova zahtijeva samostalnost, odgovornost i pedantnost u radu.
-
Pekari moraju biti čisti i uredni. Budući da proizvode prehrambene proizvode, pod stalnim su liječničkim nadzorom, posebno zbog možebitnih zaraznih bolesti.