Mesar

Bave se klanjem i pripremom svježeg mesa i mesnih prerađevina. Zapošljavaju se u klaonicama, industriji za preradbu mesa, obrtničkim radnjama, u prodavaonicama mesa i mesnih prerađevina…

 

Trogodišnje zanimanje iz sektora Poljoprivreda, prehrana, veterina

Mesari se školuju 3 godine i uče općeobrazovne predmete i posebno stručne predmete uključujući i veliki broj sati praktične nastave.

Mogu raditi u obrtništvu i u industrijskoj proizvodnji i zapošljavaju u klaonicama, u industriji za preradbu mesa, kao samostalni obrtnik ili u obrtničkim radnjama te u prodavaonicama mesa i mesnih prerađevina. U obrtništvu obavljaju sve navedene poslove sukcesivno, dok u industrijskoj proizvodnji obično za radna vremena obavljaju samo pojedine operacije. U obrtničkim radnjama i prodavaonicama mesari režu, važu i prodaju svježe meso i suhomesnate proizvode.

01 Opis poslova

  • Mesar planira, organizira i provodi poslove preuzimanja i pripreme stoke namijenjene za klanje, provodi proces klanja i klaoničke obrade, vrši obradu i rasijecanje trupova, razvrstava meso te proizvodi i prodaje meso, mesne proizvode i pripravke, konzervira meso kemijskim sredstvima, zaleđivanjem i dimljenjem, izrađuje barene i polutrajne kobasice i zimsku salamu, različite polutrajne i trajne suhomesnate proizvode i slaninu.
  • Na svim poslovima radi stručno u skladu sa zakonskim propisima i standardima, prvenstveno vodeći brigu o dobroj higijenskoj praksi, sigurnosti i zaštiti na radu, humanom postupanju prema životinjama, zdravstvenom propisima i procedurama kontrole kvalitete.
  • Mesar u radu koristi ICT tehnologiju, vodi jednostavne administrativne i komercijalne poslove kao što su ispunjavanje radnih naloga, deklariranje proizvoda, zaprimanje dokumentacije o sirovinama, priprema mesa za prodaju, izrada računa i kalkulacija cijena.
  • U svakodnevnoj komunikaciji sa suradnicima i klijentima koristi se pravilima poslovnog bontona.
  • Posjeduje poduzetničke kompetencije. Poznaje i provodi HACCP sustav i sve propisane standarde kvalitete koje mu daju sigurnost u radu i kojima dokazuje kvalitetu svog poslovanja.
  • Pravilno rukuje alatima, strojevima i opremom vodeći računa o vlastitoj sigurnosti kao i o sigurnosti ostalih zaposlenika, koristeći obavezna zaštitna sredstva i poštujući propise o zaštiti na radu.
  • Mesar brine se za okoliš i zdravlje ljudi, prvenstveno pravilnim zbrinjavanjem klaoničkog otpada i nusproizvoda u proizvodnji mesa i mesnih proizvoda.

02 Radni uvjeti

  • Mesari rade pretežno stojeći, u pokretu ili u pognutom stavu u zatvorenom (rijetko otvorenom) prostoru, pri dnevnoj ili umjetnoj rasvjeti.
  • U radnim prostorijama temperatura zraka kreće se od 10°C (rasjekavaonica) do 30°C (klaonica), uz znatnu vlažnost i propuh te relativno jaku buku. Neki se poslovi obavljaju pri povišenoj temperaturi uz znatna isparavanja, a neki opet pri niskoj temperaturi (od + 4°C do + 6°C) da se meso ne bi pokvarilo.
  • Podovi mogu biti klizavi od masnoće.
  • U industrijskoj linijskoj proizvodnji, zbog ponavljanja istih radnih operacija, često dolazi do jednoličnosti i zamora.
  • U svom radu mesari se služe različitim alatima, strojevima, uređajima i instrumentima. Upotreba pomagala skromnija je u obrtništvu nego u industrijskoj proizvodnji, gdje je sve više poslova automatizirano, a u novije vrijeme podržano i računalnom tehnikom.
  • Zbog opasnosti od ozljeda, mesari tijekom rada nose odgovarajuću zaštitnu odjeću.

03 Poželjne osobine

  • Mesari trebaju biti snažnije tjelesne građe. Mišićna snaga, ručna spretnost i dobra usklađenost pokreta s vidnim opažanjima (okulomotorna koordinacija) bitne su za uspjeh u ovom zanimanju.
  • Korisna u poslu može biti i sposobnost raspoznavanja boja, a mirisna i okusna osjetljivost pomaže pri provjeri kakvoće sirovina i proizvoda.
  • Zbog prirode posla, osobito u klaonici, mesar treba biti nerazdražljiva, emocionalno uravnotežena osoba. Za mesare u prodavaonicama mesa i suhomesnatih proizvoda poželjno je da budu ljubazni, susretljivi i pošteni.
Rad mesara može biti naporan, ali može biti i privlačan, posebno onima koje zanima anatomija životinjskog tijela i ljudska prehrana.

04 Osposobljavanje i zapošljavanje

  • Mesari se obrazuju tri godine.
  • Odnos tjednog broja sati jest 2:1 u korist stručnih nastavnih predmeta, u okviru kojih važno mjesto zauzima praktična nastava.
  • Učenici moraju tijekom školovanja provesti 364 sata na stručnoj praksi, a imaju i 42 sata za izradbu završnog  rada.
  • Mesari mogu raditi u obrtništvu i u industrijskoj proizvodnji i zapošljavaju u klaonicama, u industriji za preradbu mesa, u obrtničkim radnjama te u prodavaonicama mesa i mesnih prerađevina.
Skip to content