Pekar

Pekari se bave proizvodnjom različitih pekarskih proizvoda kao što su kruh, peciva, kolači i drugo. Rade u pogonima za industrijsku proizvodnju kruha i peciva ili u obrtništvu…

 

Trogodišnje zanimanje iz sektora Poljoprivreda, prehrana, veterina

Jedna od temeljnih živežnih namirnica i jedina namirnica načinjena rukom čovjeka je kruh. Cilj ovog zanimanja je odgoj i obrazovanje učenika za zanatsku i industrijsku pekarsku proizvodnju. Učenici se osposobljavaju za samostalno obavljanje radnih postupaka u pekarstvu.

Pekar je zanimanje u trajanju tri godine sa završnim radom.

01 Opis poslova

  • Pekari se u radu služe sitima, vagama, posudama za miješanje tijesta, košarama, pekarskim lopatama, limovima za pečenje, kolicima za prijevoz i dr.
  • Rukuju strojevima i uređajima za miješanje i oblikovanje tijesta.
  • Opslužuju i nadziru rad svih vrsta peći: zemljanih, parnih, električnih, kanalnih, automatskih.
  • Na mjernim instrumentima očitavaju i prate temperaturu i vlažnost radnog prostora i u pekarskoj peći.
  • Kruh i pecivo izrađuju od brašna različitih žitarica: pšenice, raži, kukuruza itd.
  • Paze da se pričuvne količine brašna i ostalih sirovina ispravno uskladište.
  • Posebnu pozornost posvećuju osobnoj higijeni i održavanju čistoće radnih prostorija, peći i sredstava rada.

02 Radni uvjeti

  • Pekari rade u pogonima za industrijsku proizvodnju kruha i peciva ili u obrtništvu.
  • Za ovo zanimanje karakterističan je rad u noćnoj smjeni, iako pekari zapravo rade i danju i noću.
  • Radne prostorije osvijetljene su prirodnim ili umjetnim svjetlom.
  • Temperatura i vlažnost zraka su povišene. Ispred peći temperatura doseže i do 60ºC. Zrak je zasićen sitnim česticama brašna.
  • Pekari su prilikom rada izloženi mirisu brašna, kvasca i pečenog kruha i peciva.
  • Rade stojeći, uz povremeno hodanje i sagibanje tijela.
  • Dok rade pekari nose laganu bijelu radnu odjeću i kapu.
  • Industrijska i obrtnička proizvodnja kruha i peciva pod neprestanim je i strogim sanitarno-higijenskim nadzorom

03 Poželjne osobine

  • Pekari trebaju imati normalan vid i sluh te spretnost i osjetljivost (opip) ruku i prstiju.
  • Poželjan je i smisao za oblikovanje.
  • Vrlo je važno da imaju dobro razvijen osjet okusa i mirisa. Ti im osjeti, osim vidnog i opipnog nadzora potrebne kakvoće tijesta, omogućuju da i kušanjem provjere kakvoću sirovog i pečenog proizvoda.
  • Uspješno obavljanje pekarskih poslova zahtijeva samostalnost, odgovornost i pedantnost u radu.
  • Pekari moraju biti čisti i uredni. Budući da proizvode prehrambene proizvode, pod stalnim su liječničkim nadzorom, posebno zbog možebitnih zaraznih bolesti.
Skip to content