preskoči na sadržaj

Poljoprivredno-prehrambena škola Požega

 > Naslovnica
Regionalni centar kompetentnosti (RCK) Panonika

Potpisan ugovor vrijedan čak 49.345.376,16 milijuna kuna u sklopu poziva na dostavu projektnih prijedloga - Uspostava regionalnih centara kompetentnosti u strukovnom obrazovanju.

https://mzo.gov.hr/vijesti/dodijeljeno-820-milijuna-kuna-za-centre-kompetentnosti-u-strukovnom-obrazovanju/3850

Više...

U sklopu poziva na dostavu projektnih prijedloga "Uspostava infrastrukture regionalnih centara kompetentnosti u strukovnom obrazovanju kao podrška procesu reforme strukovnog obrazovanja i osposobljavanja" 5.10.2020. potpisali smo ugovor vrijedan 30.000.000,00 kuna bespovratnih sredstava za Uspostavu infrastrukture RCK Panonika.


Vijesti

Mobilnost u poljoprivredi, prehrani i agroturizmu

Autor: Anita Bubak, 13. 1. 2020.

Učenici i nastavnici Poljoprivredno-prehrambene škole, Požega boravili su u studenom i prosincu 2019. godine u Bragi, gradu u sjevernom Portugalu, te tako realizirali jednu od dviju mobilnosti Erasmus+ projekta Mobilnost u poljoprivredi, prehrani i agroturizmu.

Učenici u zanimanju prehrambeni tehničar Valentina Podnar, Irena Skretić, Klara Rakonić, Barbara Barić, Ivana Arić, Barbara Jelić, Adriana Tadić te učenici u zanimanju pekar Mihajel Volaš, Alen Dragić, Josipa Kelemović, Iva Miličević, Josipa Nemešković, Gabrijela Valter i Vanesa Mudri su u pratnji nastavnica Tonke Šarić i Barbare Krpota  sretno doputovali u Bragu 23. studenog 2019. godine te tako započeli dvotjednu mobilnost.

Partner primatelj, odnosno domaćin u Bragi, u Portugalu je organizacija Bragamob. Domaćin se pobrinuo oko smještaja, kulturoloških aktivnosti te je dogovorio stručnu praksu u tvrtkama.

Tijekom mobilnosti učenici su bili  raspoređeni u šest različitih tvrtki.  Stručnu praksu odrađivali su u pekarama, sirani, pivovari te pogonu za proizvodnju čokolade i likera. Zahvaljujući Erasmus+ programu koji je usmjeren jačanju znanja i vještina, učenici su proveli 10 radnih dana u portugalskim tvrtkama gdje su učili o proizvodnji i finalizaciji posebnih vrsta čokolade, proizvodnji piva od fermentacije, njege i finalizacije, proizvodnji sira te proizvodnji pekarskih i slastičarskih proizvoda. Učenici su radili 5 dana tjedno, od ponedjeljka do petka, 8 sati dnevno. Kompetencije koje su stekli u ovom razdoblju povećale su njihovo samopouzdanje i preusmjerile znanje u inozemna poslovna okruženja.

 Učenici  su imali priliku primijeniti stečena znanja na konkretnim aktivnostima u stvarnom kontekstu, uključujući upoznavanje s modernim trendovima u području pekarstva, pivarstva, mljekarstva i konditorstva. Osobito je bilo zanimljivo pratiti i sudjelovati u tehnologijama i inovacijama koje predstavljaju spoj klasičnog i modernog, što tehnologiju, odnosno proizvod, čini jedinstvenom i poželjnom svakom potrošaču. Uspjeh  tvrtke u kojoj su učenici odrađivali stručnu praksu mjeri se  u njezinoj usluzi posvećenoj ugostiteljstvu, savršenoj gastronomskoj  raskoši kolača, kruhova, čokoladnih proizvoda, sireva i piva,  savršene  simbioze tradicionalnog i modernog. Radeći  kao dio multidisciplinarnog tima,  podržavajući i prateći rad drugih stručnjaka, učenici su analizirali i razvijali nove proizvode, proizvode za specifične skupine potrošača te nutritivno i vizualno obogaćene proizvode. Sudjelovali su u sustavu kontrole i nadzora proizvodnje od sirovine do konačnog proizvoda što je osobito povećalo strukovne kompetencije prehrambenih tehničara zbog nedostatka stručne prakse u navedenom zanimanju. Strukovne kompetencije pekara osobito su značajne u pogledu razvoja vještina vizualnog dojma proizvoda, ali i u stvaranju dodane vrijednosti tradicionalnom proizvodu, primjeni različitih tehnika te nadzoru proizvodnje, kroz kontrolu, od sirovina do konačnog proizvoda, učeći kroz različite  metodologije rada i ideje.

Razvijanje radnih navika, poduzetničkog duha i osjećaja profesionalne odgovornosti uz razvoj strukovnih vještina su prvi korak samoaktualizacije za  buduće poduzetničke pothvate ovih učenika.

Osim rada u tvrtkama, bilo je mjesta i za upoznavanje portugalskog načina života. Za sudionike je pripremljen program s kulturološkim aktivnostima te su učenici i nastavnice posjetili prekrasne povijesne gradove i znamenitosti Portugala: Bragu, Lisabon, Fatimu, Vianu do Castelo, Guimarães i Porto.

Učenici su proširili osobne vidike, unaprijedili stručna znanja i vještine te primijenili naučeno u školi u stvarnim poslovnim situacijama. Zadovoljni su naučenim i novim iskustvom te nam upravo njihovo zadovoljstvo sugerira da je projekt mobilnosti bio vrlo uspješan!




Vremenici 2020./2021.
Upisi 2020./2021.
UDŽBENICI 2020./2021.
Projekt mobilnosti
Projekt zajedno
DOKUMENTI ŠKOLE

Projekti

NATJECANJA

Kalendar
« Studeni 2020 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji

Tražilica
Pitanja i odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja
Oglasna ploča
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: nema podataka
Anketa
Koji je tvoj najčešći razlog izostanka s nastave? (odaberi jedan odgovor)






Forum
Korisni linkovi

Arhiva dokumenata
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: nema podataka
CMS za škole logo
Poljoprivredno-prehrambena škola Požega / Ratarnička 3, HR-34000 Požega / ss-poljoprivrednoprehrambena-pozega.skole.hr / ured@ss-poljoprivrednoprehrambena-pozega.skole.hr
preskoči na navigaciju