Školsko gospodarstvo

Školski pekarski praktikum

U školskom pekarskom praktikumu, učenici su direktno uključeni u proces proizvodnje različitih pekarskih proizvoda i to od pripreme sirovina preko zamjesa i obrade do pečenja.

Praktična nastava za pekarska zanimanja bila je opće je poznat i teško rješiv problem jer se glavna proizvodnja u pekarstvu obavlja u noćnoj smjeni. Učenici su mogli raditi samo sporedne poslove i poslove čišćenja. Bilo je nemoguće realizirati plan i program Praktične nastave.

Ideja o otvaranju školske pekarnice bila je stalno prisutna. Uvođenjem jedinstvenog modela obrazovanja sa vrlo velikim brojem sati Praktične nastave, pekarska radionica postala je prijeko potrebna. Krenulo se u izradu projekta, nabavu opreme i osiguranje sredstava. Glavni nositelji većine aktivnosti bili su ravnatelj Jozo Bešlić, dipl. ing. te profesorice Mira Ćaćić, dipl ing, i Tatjana Abramović, dipl. ing. Savjetovali smo se sa stručnjacima TIM-ZIP-a iz sektora za projektiranje i opremanje mini pekarne, prikupljali važne informacije od iskusnih, lokalnih pekara. Pokušali smo pribaviti sredstva preko Cards-programa za opremanje strukovnih škola u čemu nam je nesebično pomogla Zdenka Ivkić, prof. Tražili smo povoljnu lokaciju, planirali raspored prostorija i opreme.

Unatoč brojnim teškoćama, uz financijsku pomoć Požeško-slavonske županije i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta počelo je preuređenje i prenamjena derutnog prostora u zgradi školske ekonomije, nedaleko od glavne školske zgrade. Radovi su započeli početkom, a završili krajem 2006. godine. Tijekom 2007. godine nabavljena je oprema i proizvodnja je krenula 1. listopada 2007. Službeno otvaranje i puštanje u rad održano je 6. studenog iste godine. Svečanosti su prisustvovali učenici i profesori Poljoprivredno-prehrambene škole, te predstavnici društvenog i političkog života grada Požege.

Tako su, konačno, stvoreni uvjeti za kvalitetno i stručno osposobljavanje učenika za zanimanje pekar. Tridesetak učenika od prvog do trećeg razreda direktno je uključeno u proces proizvodnje različitih pekarskih proizvoda i to od pripreme sirovina preko zamjesa i obrade do pečenja. Svakodnevno se iz pekarske radionice šire primamljivi mirisi svježe pečenog kruha, raznih peciva, slasnih buhtla, toplih sendviča, pizza i drugih proizvoda.

Autorica: Mira Ćaćić, dipl. ing.

PEKAR I POMOĆNI PEKAR

Sve o zanimanjima PEKAR i POMOĆNI PEKAR, pročitajte ovdje

PEKAR I POMOĆNI PEKAR

Sve o zanimanjima PEKAR i POMOĆNI PEKAR, pročitajte ovdje
Skip to content