preskoči na sadržaj

Poljoprivredno-prehrambena škola Požega

 > Naslovnica
Vijesti

Početak sadnje pokusnog inovativnog ekološkog voćnjaka

Autor: Marija Grgić, 24. 3. 2019.

Krenuli smo u prvi korak ka realizaciji Regionalnog centra kompetentnosti u poljoprivredi sadnjom pokusnog ekološkog voćnjaka na mjestu starog nasada jabuka. Projekt se pripremao nekoliko godina u suradnji s Veleučilištem u Požegi. Cjelokupni projekt sastoji se od postavljanja nove ograde i armature s mrežama, sadnje voćnih sadnica, iskapanja zdenca i navodnjavanja, te sve potrebne mehanizacije.

Činjenica je da već dugi niz godina, voćarska proizvodnja u RH, ima karakteristike konvencionalne proizvodnje, a velikim pritiskom na ekologiju i okoliš, kroz provođenje intenzivnih mjera konvencionalne zaštite bilja, prekomjerne mineralne gnojidbe i ostalih nepoželjnih agrotehničkih zahvata, koji negativno djeluju na agro-ekosustav. U RH ekološka proizvodnja voća je u svojim počecima i evidentno je da nemamo standardiziranu ekološku proizvodnju, kao niti dostatna znanja o ekološkoj proizvodnji voća.

Cilj Poljoprivredno-prehrambene škole i partnera na projektu Veleučilišta u Požegi je ulagati u razvoj novih tehnologija i inovacija u ekološkoj proizvodnji voća, te standardizirati ekološku proizvodnju voća prenoseći najnovija znanja i agrotehnike proizvodnje, na svoje učenike, kao buduće aktivne djelatnike ( tehnologe, nositelje OPG-a), u proizvodnji ekološkog voća.

Riječ je o gustoj sadnji voća proizvedenih na slabo bujnim podlogama. Bit će zasađeno 14 vrsta voća, bobičastog, koštunjičavog i jezgričavog voća.U njemu će se naći trešnje, višnje, marelice, breskve, šljive, nektarine, dunje, jabuke, kruške, aronija, malina, kupina, ribizl i borovnica. Oko pet tisuća sadnica na 1,7 hektara površine.

U svakom redu visoka armatura nosi mrežu "keep and touch". One su guste i štite voće od mraza, leda, ožegotina, a kada se spuste do zemlje od ptica, insekata i bolesti. Trešnje su posebno zaštićene u fazi dozrevanja od prekomjerne kiše i vlage čime se izbjegava pucanje zrelog ploda. Riječ je o najsuvremenijoj svijetskoj tehnologiji u voćarstvu.

Željeli smo sa sadnjom krenuti što prije jer je vrijeme pogodno. S nama je ovdje u sadnji i naša učenica Antonija Pavić koja je prošla na državno natjecanje po modelu World Skills i glavna joj je tema sadnja voćnjaka. 

Sadnji voćnjaka sudjelovali su i studenti iz Japana i Gruzije koji trenutno u sklopu programa Erasmus * mobilnosti borave na Veleučilištu u Požegi.

Iz medija:

https://www.034portal.hr/ucenici-pozeske-poljoprivredne-skole-zasadili-novi-vocnjak-s-oko-5000-sadnica-293

https://pozega.eu/najsuvremenije-svijetske-spoznaje-o-vocarstvu-u-ekolosko-edukativnom-vocnjaku-poljoprivredno-prehrambene-skole-sadnja-pet-tisuca-sadnica-na-17-hektara-koje-ce-imati-zastitu-od-leda-mraza-ptica-in/

https://www.pozeska-kronika.hr/samouprava/item/12560-posadili-pilot-projekt-najmodernijeg-vocnjaka-s-5-000-sadnica-14-vrsta-vocaka.html
Upisi 2021./2022.
 

Europska unija
Zajedno do fondova EU

PROJEKT
USPOSTAVA INFRASTRUKTURE RCK PANONIKA

Projekt je sufinancirala
Europska unija iz Europskog fonda
za regionalni razvoj


PROJEKT
USPOSTAVA REGIONALNOG CENTRA KOMPETENTNOSTI PANONIKA

Projekt je sufinancirala
Europska unija iz Europskog socijalnog fonda

Pozivnica RCK Panonika

Početna konferencija

Predstvaljeni projekti RCK  Nastavničkom vijeću

Sastanak s nastavnicama partnerske Ekonomske škole

 

POPIS UDŽBENIKA 2021./2022.

Vremenici 2020./2021.
Projekt mobilnosti
Projekt zajedno
DOKUMENTI ŠKOLE

Projekti

NATJECANJA

Kalendar
« Rujan 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji

Tražilica
Pitanja i odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja
Oglasna ploča
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: nema podataka
Anketa
Koji je tvoj najčešći razlog izostanka s nastave? (odaberi jedan odgovor)


Forum
Korisni linkovi

Arhiva dokumenata
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: nema podataka
CMS za škole logo
Poljoprivredno-prehrambena škola Požega / Ratarnička 3, HR-34000 Požega / ss-poljoprivrednoprehrambena-pozega.skole.hr / ured@ss-poljoprivrednoprehrambena-pozega.skole.hr
preskoči na navigaciju