Školsko gospodarstvo
Vinograd i podrum
Uzgoj vinove loze i proizvodnja kvalitetnih vina u požeškom kraju ima dugu i bogatu tradiciju. Školski vinograd nalazi se na samom vrhu dijela Požeške gore, Vranduku, na lokaciji školskog vinograda iz daleke 1885.godine.
Školski vinograd kroz godišnja doba
Školski vinograd je učionica na otvorenom u kojoj učenici zanimanja agroturistički tehničar, agrotehničar i poljoprivredni gospodarstvenik kroz praktični rad stječu potrebna znanja i vještine iz vinogradarstva, zaštite bilja, mehanizacije, ali prvenstveno uče živjeti u skladu s prirodom, cijeniti tradiciju i radom stvarati nove vrijednosti.
Danas je organizirana proizvodnja grožda na gotovo 3 hektara s oko 7000 čokota. Dominantna sorta je graševina i sivi pinot.
Prevladava dvokraki uzgojni oblik, ali zbog potrebe edukacije postavljeni su i drugi uzgojni oblici kao što su zavjesa, kordonci, pergola i slično.
Osunčani položaj tijekom cijelog dana, glinasto-laporasto tlo, nadmorska visina 250 metara, idealni su za uzgoj vinove loze.
Vinski podrum
Školski podrum obnovljen je 1996. godine kada je obavljena i prva berba te prerada grožđa iz školskog vinograda. Podrum je danas opremljen najnužnijom opremom za proizvodnju kvalitetnih vina te zadovoljava osnovne potrebe za praktičnu nastavu i edukaciju budućih vinara i podrumara.
U podrumu je uređen dio prostora u kojemu su izložene fotografije i dokumenti iz bogate prošlosti škole te je ovaj dio, osim što služi kao vinski praktikum, kušaonica vina, školski muzej i mjesto gdje se održavaju stručni skupovi.
Sve o zanimanjima AGROTURISTIČKI TEHNIČAR, AGROTEHNIČAR i POLJOPRIVREDNI GOSPODARSTVENIK pročitajte ovdje