OBJAVE

Eko grupa nastavlja istraživati u “divljem vrtu”

Datum objave: 15. travnja 2024.

Učenici eko grupe s profesoricama Katarinom Džalto i Dijanom Garbin tijekom ove školske godine provode projekt “Očuvajmo bioraznolikost”.

Početkom jeseni obilježili su prostor u jednom dijelu dvorišta škole kako bi ga pretvorili u “divlji vrt”. U njemu nisu obavljali obrada tla niti kosili već su ograđeni dio prepustili prirodi. Članovi eko grupe promatrali su što se u njemu događa, a u prvoj su fazi obavili i determinaciju vrsta.

Kako je s proljećem krenulo bujanje vegetacije, ovih su dana u njemu intenzivno istraživali. Učenici su bili podijeljeni u četiri grupe. Svaka grupa je na svom dijelu vrta provela determinaciju biljnih i životinjskih vrsta. Nakon provedene analize utvrdili su da dominiraju: maslačak, djetelina, dobričica, uskolisni i širokolisni trputac, obična kopriva, bijela mrtva kopriva te pčele, bumbari i leptiri. U “divljem vrtu” pronašli su i tratinčice, žabnjake, gavez, rosopas, bodljikavu salatu i brojne druge.

Za ovu fazu istraživanja trebalo im je dosta vremena jer nije jednostavno odrediti vrstu, osobito bez dubljeg prethodnog znanja. Stoga su se koristili različitim izvorima učenja, od dostupne literature preko digitalnih alata i interneta.

Istražujući, učili su o biljnim i životinjskim vrstama ali i kako učiti, koristit informacije, kritički promišljati i surađivati. Od profesorice Garbin doznajemo kako su naše učenice i učenici uključeni u ovaj istraživački projekt vrlo zadovoljni jer na zanimljiv i poticajan način uče i promišljali o bioraznolikosti i važnosti očuvanja vrsta za naš planet i opstanak čovjeka. Dodaje i kako su imali priliku uživali na svježem zraku koristeći različita osjetila. Čuli su zujanje pčela i bumbara, uživali u svježem mirisu mlade trave i proljetnog cvijeća, te osjetili žarenje ljekovitih kopriva.

Profesorica Garbin Ističe kako će učenice i učenici izraditi i prikazati svoja zapažanja, fotografije i rezultate u digitalnom obliku te da se vesele nastavku istraživanja i promatranju “divljeg vrta” kao i bilježenju promjena u njemu.


Tekst: A. B.
Foto: D. G., K. Dž. i L. M.

Pročitajte još:

Skip to content