OBJAVE

U sklopu Dana medijske pismenosti održane dvije radionice u našoj Školi

Datum objave: 6. svibnja 2024.

U sklopu Dana medijske pismenosti u našoj su Školi održane dvije radionice koje su s učenicima realizirale nastavnica Računalstva Marija Grgić i knjižničarka Monika Bonić.


Radionica “Ovisnost o pametnim telefonima” održana je 24. travnja 2024. s učenicima 3.b razreda zanimanja agroturistički tehničar. Učenici su, koristeći digitalne alate, procijenili i provjerili koliko prosječno vremena dnevno koriste svoj pametni telefon.

Nakon toga pogledali su kratki film o korištenju pametnih telefona. Analizirali su prednosti i nedostatke korištenja pametnih telefona te predlagali kreativne I zanimljive aktivnosti koje bi mogli raditi umjesto koristiti mobitel, iskazujući svoje mišljenje uz pomoć digitalnih alata.


Na kraju radionice predložen im je mali izazov – idućih tjedan dana barem sat vremena, koje bi inače proveli na mobitelu, zamijeniti s nekom drugom aktivnošću (društvene igre s prijateljima uživo, vožnja bicikla, šetnja…). Zaključili smo kako naši učenici nisu ovisni o pametnom telefonu, iako ga koriste dosta vremena za pretraživanje interneta, komunikaciju putem društvenih mreža itd. Na pametnom telefonu više vremena provode kada im je dosadno, ali kada imaju druge obveze i aktivnosti, nije im problem biti bez telefona.


Druga radionica pod nazivom “Lijepo ponašanje i komuniciranje na internetu” održana je 2. svibnja 2024. s učenicima 1.s razreda (pomoćni cvjećar/pomoćni pekar).

S učenicima su nastavnice razgovarale o tome kako u današnje vrijeme djeca, mladi, ali i odrasli sve više vremena provode u virtualnom svijetu, na internetu, komunicirajući I razmjenjujući informacije. Kroz razgovor smo zaključili kako pravila lijepog ponašanja i komuniciranja jednako vrijede i u stvarnom i u virtualnom svijetu. Zatim su učenici na papir napisali jedno, njima važno, pravilo lijepog ponašanja u komunikaciji s drugima.

Nakon toga, natjecali su se rješavajući online kviz o odgovornom i sigurnom ponašanju na internetu. Na kraju radionice učenici su izdvojili nekoliko pravila lijepog ponašanja na internetu i napravili pano u hodniku škole. Zaključili smo kako je jako važno biti odgovoran i prema sebi i prema drugima u virtualnom svijetu te paziti da naše ponašanje bude primjereno i lijepo.

Tekst i foto: Monika Bonić

Pročitajte još:

Skip to content