OBJAVE

Terenska nastava agrotehničara i agroturističkih tehničara

Datum objave: 25. travnja 2024.

Učenice i učenici drugih, trećih i četvrtih razreda, zanimanja agrotehničar i agroturistički tehničar jučer su imali terensku nastavu tijekom koje su obišli nekoliko poljoprivrednih gospodarstava kako bi se upoznali s organizacijom, oblicima proizvodnje i plasmanom proizvoda.

U pratnji su im bile profesorice Sivija Šipoš Bošnjak, Aide Del Vechio i Ivona Bećirović. Tako su na OPG-u Lukić u Dragi kraj Velike, doznali da na njemu rade svi članovi kućanstva: djed, baka, roditelji, petero braće i sestara, a imaju i zaposlenih radnika. Ovaj OPG ima 64 muzne krave te godišnje proizvedu od 400 000 do 500 000 litara mlijeka. Od profesorica u pratnji doznajemo da su ih na ovom imanju srdačno dočekali, prezentirali im proizvodnju te ih počastili slavonskim delicijama.

Zatim su obišli Kutjevo i poznati kutjevački podrum – jedno od najznačajnijih vinskih odredišta u Hrvatskoj. Uz stručno vodstvo učili su o tehnologiji proizvodnje vina, bogatoj povijesti vinarstva u Kutjevu kao i ovog nadaleko poznatog vinskog podruma. Doznajemo da im je posebno zanimljivo bilo vidjeti najveću bačvu od slavonskog hrasta u kojoj se čuva kraljica vina – graševina.

U Slavonskom Brodu uživali su u slobodnom vremenu te su se uputili prema ranču Ramarin. Tu su se upoznali s mogućnostima turističke ponude Slavonije i uzgojem konja. Naime, na ovom ranču posjetitelji mogu jahati konje, pecati, uživati u ukusnim jelima i domaćim vinima kao i baviti se različitim aktivnostima na otvorenom.

Naše su se učenice i učenici posebno veselili ovom ranču jer su dobili priliku jahati konje. Tijekom ove terenske nastave nadopunili su svoja znanja iz strukovnih predmeta, ali i uživali u druženju izvan učionica.


Tekst: A. B.
Foto: I. B., S. Š. B. i A. D.

Pročitajte još:

Skip to content