Agroturistički tehničar

Ujedinjuje područje poljoprivrede s područjem tradicionalnog ugostiteljstva i turizma.

 

Četverogodišnje zanimanje iz sektora Poljoprivreda, prehrana, veterina

Ovo je zanimanje budućnosti. Agronomija, ugostiteljstvo i turizam objedinjeni ovim zanimanjem čine cjelinu kojom se nastoji postići konkurentnost i opstojnost poljoprivrede u našoj “Zlatnoj dolini” i šire.

01 O programu

  • cilj je pripremiti i osuvremeniti obiteljska gospodarstva za povezivanje sa srodnima u EU, vodeći računa o očuvanju prirodne cjelovitosti poštujući ekološka načela održivog razvitka
  • preporučamo ga kreativnim učenicima koji će uspješno odgovoriti izazovu u području agrobiznisa i ruralnog razvitka
  • odgovarat će onima koji se žele baviti uzgojem voćaka, vinove loze, povrća, žitarica, uzgojem domaćih životinja te proizvodnjom mesa, mlijeka i jaja
  • izborni predmeti svojim sadržajima odgovaraju specifičnostima regije, potrebama gospodarstva, sklonostima učenika i mogućnostima izvođenja nastave
  • učenici proširuju znanja iz postojećih stručnih predmeta ili zadovoljavaju neke specifične potrebe odabirom izbornih predmeta: pčelarstvo, ribogojstvo, ljekovito bilje, ratarstvo, lovstvo, vinarstvo, gljivarstvo, etnologija, izrada autohtonog suvenira…
  • program se izvodi u Poljoprivredno-prehrambenoj školi, u školskim praktikumima, na školskom gospodarstvu škole.
  • tijekom obrazovanja posjećuju se izložbe i sajmovi u zemlji i inozemstvu
  • obrazovanje u ovom programu traje četiri godine, a završava polaganjem završnog rada, nakon čega stječeš zvanje agroturističkog tehničara

02 Kompetencije

Kao agroturistički tehničar ćeš znati:

  • kako osigurati uvjete za ekološki uzgoj povrća, voćaka, vinove loze, žitarica ne narušavajući prirodnu ravnotežu okoliša
  • uzgojiti domaće životinja, njegovati ih te upoznati načine proizvodnje mesa, mlijeka, jaja
  • hortikulturno urediti gospodarstvo ukrasnim drvećem, grmljem, cvijećem i travnjacima te održavati uređene površine
  • koristiti različite načine u pripremanju i posluživanju hrane njegujući tradicionalnu kuhinju i običaje
  • kako najatraktivnije urediti i održavati interijer i okoliš ugostiteljskog objekta i cijelog gospodarstva
  • osmisliti zanimljive sadržaje rekreacije i organiziranja slobodnog vremena u prirodi
  • sve o povijesti i tradiciji ruralnog prostora, narodne nošnje, rukotvorine, narodne običaje i pjesme
  • najbolje prezentirati i promicati različite ponude i sadržaje

03 Mogućnost zapošljavanja

  • možeš se zaposliti na manjim ugostiteljskim objektima koji imaju ugostiteljsko i poljoprivredno gospodarstvo i bave se proizvodnjom hrane
  • tvoja znanja koristit će u poduzećima koja se bave raznim vidovima turizma, primjerice vinskim, rekreacijskim, sportskim, vjerskim…
  • nakon završetka ovog programa možeš upisati Agronomski ili neki drugi fakultet
Skip to content