OBJAVE

Terenska nastava agrotehničara i prehrambenih tehničara na najljepšoj slavonskoj planini

Datum objave: 14. svibnja 2024.

Učenice i učenici prvog i drugog razreda, zanimanja agrotehničar i prehrambeni tehničar 9. svibnja su u okviru terenske nastave dan proveli obilazeći najljepšu i najveću (iako ne i najvišu) slavonsku planinu – Papuk. U pratnji su im bile razrednice Đurđice Mautner i Dijane Garbin.

U Geo info centru u Voćinu, projekcijjom u 3D dvorani, saznaju kako se razvijao život na zemlji od prajuhe do prvih biljaka i životinja sve do vladavine dinosaura i pojave čovjeka. U postavu geologije uz stručno vodstvo i uz pomoć VR naočala imali su priliku biti dio virtualne stvarnosti miocena, najzanimljivijeg geološkog razdoblja Papuka – to je vrijeme Panonskog mora. Tu su doznali da je u to doba kod nas bilo kitova, dupina i velikih dvadesetmetarski megalodon – predak morskog psa!
U postavu biologije doznali su kako je Papuk, zbog svoje bioraznolikosti proglašen parkom prirode – a razlog velikom broju vrsta je upravo raznolikost staništa uvjetovana geološkim, pedološkim i klimatskim značajkama.
Kroz postav kulturno povijesne baštine upoznaju se sa životom čovjeka u vremenima kad je jedini način opstanka bio naučiti živjeti u skladu s prirodom, koristeći sirovine iz prirode.

Nakon obilaska Geo info centra učenici su obišli i biser slavonskog gorja – Jankovac koji se nalazi u samom srcu Papuka. U obilazak poučnom stazom proveo ih je čuvar prirode te ih upoznao s ljepotama Jankovca (jankovačka jezera i slap Skakavac). Pogledali su i edukativni film o Parku prirode Papuk.

Od profesorice Dijane Garbin doznajemo kako su učenice i učenici oduševljeni uzletom te da im je najzanimljivije bilo kino u Voćinu, ali i prekrasna priroda našeg čarobnog Papuka.

Tekst: A. B.
Foto: D. G.

Pročitajte još:

Skip to content