OBJAVE

Pedološka jama

Datum objave: 25. ožujka 2024.
Kategorije: Aktivnosti | Naslovnica

Učenici prvog razreda, zanimanja agrotehničar zajedno s profesoricom Ankicom Pavlović obavili su zanimljivu vježbu iz Tloznanstva.
U našem su školskom vinogradu na Vranduku kopali pedološku jamu kako bi proučavali unutrašnju morfologiju tla.

Profesorica Pavlović nam je objasnila kako se unutrašnja morfologija tla očituje u profilu tla koji je vertikalni presjek tla te da sklop profila čine horizonti i podhorizonti koji se mogu uočiti pažljivim motrenjem presjeka u pedološkoj jami. Horizonti i podhorizonti razlikuju se po boji, debljini, izraženosti, teksturi, strukturi i poroznosti.

Nakon što su izabrali površinu kopanja (pazeći da ne ometaju radove u vinogradu), odredili su i obilježili dimenzije jame (100 puta 170 cm, a dubina do matičnog supstrata). Kopali su u fazama te s jedne strane radili stepenice radi lakšeg ulaska u jamu.

Profesorica Pavlović ističe kako stranice jame, iz kojih se isčitava profil nakon kopanja, moraju biti pod izravnim sunčevim osvjetljenjem kako bi se profil mogao jasnije vidjeti.

Odredili su horizonte te uzeli uzorke za laboratorijske analize. Nakon napornog rada, u slast su pojeli kobasice, slaninu i domaći kruh. Vjerujemo da će žuljeve na dlanovima brzo zaboraviti, ali vježbu u školskom vinogradu na Vranduku pamtiti zauvijek!

Tekst: A. B.
Foto: A. P.

Pročitajte još:

Skip to content