OBJAVE

Učeničkoj zadruzi stigao silos

Datum objave: 29. veljače 2024.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja za financiranje projekata u sklopu izvannastavnih aktivnosti osnovnih i srednjih škola te učeničkih domova u školskoj godini 2023./2024. je našoj Učeničkoj zadruzi „Ratarnica“ odobrilo 3000 eura za projekt pod nazivom „Pogled na zdraviju budućnost kroz lupu zajedništva i razvoj zdravih žitarica.“

Projekt je prijavila voditeljica naše Učeničke zadruge „Ratarnica“, Mirela Višaticki, dipl. ing. od koje doznajemo kako će se kroz projektne aktivnosti ponovno obaviti sjetva pira i heljde na jednom hektaru ratarskih površina Škole te će se educirati učenike o posijanim žitaricama kao i mogućnostima njihove upotrebe u zdravoj prehrani.
Od dobivenih sredstava kupljeno je posebno spremište (silos) za pir i heljdu. Kroz projekt će se proizvoditi brašna i pekarski proizvodi, a naglasak će biti na suradnji i međupredmetnom povezivanje strukovnih programa naše Škole.
Ovim pristupom želi se učenike i nastavnike poljoprivredne i prehrambene struke upoznati s novim tendencijama u vrednovanju starih, zaboravljenih vrsta žitarica na našem području jer imaju znatnu nutritivnu vrijednost, a time i značajnu dobrobit za potrošače.
Profesoricu Višaticki posebno se raduje jučer pristiglom silosu i odluci Ministarstva jer pokazuje kako je prepoznat i uvažen rad Učeničke zadruge „Ratarnica“ u protekloj godini kada je nabavljen mlin za heljdu te su sve projektne aktivnosti bile uspješno realizirane. Vjeruje da će i ove godine, kroz tzv. “drugu fazu” projekta u suradnji s učenicama i učenicima realizirati projektne planove te da će postići da “zaboravljene” vrste žitarica, koje su se uzgajale u našem kraju, ponovno krenuti puštati korijenje na poljima Slavonije.

Čestitamo profesorici Višaticki na uspješnom vođenju Učeničke zadruge „Ratarnica“ kao i dobivenim i realiziranim projektima!


Tekst: A. B.
Foto: M. V.
 
 
 
 
 
 
 
 
Sve reakcije:

 

Pročitajte još:

Skip to content