preskoči na sadržaj

Poljoprivredno-prehrambena škola Požega

Park na Ratarnici

Piše ANA KELAM, dipl. ing.

Zgrada Poljoprivredno-prehrambene škole okružena je poznatim ratarničkim parkom. S osnivanjem parka počelo se krajem 19. stoljeća po uzoru na vlastelinske vrtove i kurije Požeške kotline. Prvotni koncept je francuskog, baroknog i geometrijskog stila u kojem dominira simetrija. Stil se očitava u centralnoj osi koja nas vodi alejom divljih kestena na koje se nastavljaju stupolike tuje do ulaznih vrata zgrade i u još danas zadržanim geometrijskim živicama  šimšira oko zgrade. Iz tog vremena danas vrtom dominiraju jele, crni borovi, topole, javori, žalosne vrbe, šimširi, tise,vitki jablanovi, divlji kestenovi, magnolija i putokaz tuja prema zgradi škole. Strogo određeni, linearno shvaćeni prostor francuskog stila (živice, simetrična sadnja, raspored staza i sl.)  tijekom vremena zamjenjuje se novim pejzažnim, engleskim stilom.


1975. godine centralnom vrtu se dodaju nove površine, a od 1976. do1998. godine brigu o parku vodi inž. B.Lehner, koji osamdesetih godina uređuje i površine oko nove zgrade tadašnjeg Centra za usmjereno obrazovanje te novi prostor obogaćuje koloradskim jelama, cedrovima, budlejama i cijelim nizom drugih vrsta drveća i grmlja. Tako se ukupna površina ratarničkog parka proširuje na oko 4 ha. Od 1998. do 2009. godine park uređuje profesor S. Hrčka s učenicima poljoprivrednih zanimanja koji obogaćuje park novim sadnicama ukrasnog drveća i grmlja. Od 2009. godine uređivanje parka povjereno je profesorici Ani Kelam i učenicima agroturističkog smjera.


Danas u parku ima oko sedamdeset različitih sorti drveća i grmlja. Manje ih je autohtonih, a više kultiviranih vrtlarskih formi. U parku nalazimo pajasmine, žutike, srebrne smreke, bijeli i crni planinski bor, pačemprese, borovice, zmijolike vrbe, dunjarice, snježne lopte, forzicije, mahonije, kalikantus, divlji i pitomi kesten i dr.
Rat nije poštedio ni ratarnički vrt. Prilikom bombardiranja 1991.g. vjetrobrani zastor starih smreka gotovo je uništen, a oštećena su i mnoga starija stabla jablanova, tuja i mnogih drugih biljaka. Mnoga stabla su i fiziološki prezrela, oštećena tijekom godina, polomljenih vrhova i s mnogo oštećenih i suhih grana pa su postala opasna za učenike i šetače. Zbog svega navedenog  neka stabla su srušena (smreke uz glavnu prometnicu, žalosna vrba), a uz stazu koja vodi do glavnog ulaza u zgradu posađen je krajem devedesetih godina  novi drvored tuja. Svake godine park se redovito održava osim onih stabala koja svojom visinom i veličinom nadmašuju mogućnosti i opremljenost učenika i škole. U poslove oblikovanja grmova, čišćenja, održavanja i sadnje novih sadnica drveća i grmlja u posljednje dvije godine najviše su uključeni učenici agroturističkog smjera.


Ratarnički park u našem gradu najljepši je i najbogatiji park, prostor u kojem učimo, uživamo, prostor u kojem se možemo dokazati budućnosti po onome što smo od kulturnog naslijeđa sačuvali i po onome što smo dodali vremenu u kojem živimo. Zbog svega navedenog, trebalo bi postupno obnavljati park, na temelju znanstvenih i stručnih spoznaja jer park nije samo biljno-dendrološka baština, nego i povijesno i kulturno blago koje svjedoči o dugogodišnjem kulturnom kontinuitetu.
 

 

» Foto-galerija parka

 


Upisi 2021./2022.
 

Europska unija
Zajedno do fondova EU

PROJEKT
USPOSTAVA INFRASTRUKTURE RCK PANONIKA

Projekt je sufinancirala
Europska unija iz Europskog fonda
za regionalni razvoj


PROJEKT
USPOSTAVA REGIONALNOG CENTRA KOMPETENTNOSTI PANONIKA

Projekt je sufinancirala
Europska unija iz Europskog socijalnog fonda

Pozivnica RCK Panonika

Početna konferencija

Predstvaljeni projekti RCK  Nastavničkom vijeću

Sastanak s nastavnicama partnerske Ekonomske škole

 

POPIS UDŽBENIKA 2021./2022.

Vremenici 2020./2021.
Projekt mobilnosti
Projekt zajedno
DOKUMENTI ŠKOLE

Projekti

NATJECANJA

Kalendar
« Rujan 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji

Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
Pitanja i odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja
Oglasna ploča
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: nema podataka
Anketa
Koji je tvoj najčešći razlog izostanka s nastave? (odaberi jedan odgovor)


Forum
Korisni linkovi

Arhiva dokumenata
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: nema podataka
CMS za škole logo
Poljoprivredno-prehrambena škola Požega / Ratarnička 3, HR-34000 Požega / ss-poljoprivrednoprehrambena-pozega.skole.hr / ured@ss-poljoprivrednoprehrambena-pozega.skole.hr
preskoči na navigaciju