preskoči na sadržaj

Poljoprivredno-prehrambena škola Požega

Od projekta do realizacije

Piše MIRA ĆAĆIĆ, dipl. ing.

Praktična nastava za pekarska zanimanja bila je opće je poznat i teško rješiv problem jer se glavna proizvodnja u pekarstvu obavlja u noćnoj smjeni. Učenici su mogli raditi samo sporedne poslove i poslove čišćenja. Bilo je nemoguće realizirati plan i program praktične nastave.


Ideja o otvaranju školske pekarnice bila je stalno prisutna. Uvođenjem jedinstvenog modela obrazovanja sa vrlo velikim brojem sati praktične nastave, pekarska radionica postala je prijeko potrebna. Krenulo se u izradu projekta, nabavu opreme i osiguranje sredstava. Glavni nositelji većine aktivnosti bili su ravnatelj Jozo Bešlić, dipl. ing. te profesorice Mira Ćaćić, dipl ing, i Tatjana Abramović, dipl. ing. Savjetovali smo se sa stručnjacima TIM-ZIP-a iz sektora za projektiranje i opremanje mini pekarne, prikupljali važne informacije od iskusnih, lokalnih pekara. Pokušali smo pribaviti sredstva preko Cards-programa za opremanje strukovnih  škola u čemu nam je nesebično pomogla Zdenka Ivkić, prof. Tražili smo povoljnu lokaciju, planirali raspored prostorija i opreme.


Unatoč brojnim teškoćama, uz financijsku pomoć Požeško-slavonske županije i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta počelo je preuređenje i prenamjena derutnog prostora u zgradi školske ekonomije, nedaleko od glavne školske zgrade. Radovi su započeli početkom, a završili krajem 2006. godine. Tijekom 2007. godine nabavljena je oprema i proizvodnja je krenula 1. listopada 2007. Službeno otvaranje i puštanje u rad održano je 6. studenog iste godine. Svečanosti su prisustvovali učenici i profesori Poljoprivredno-prehrambene škole, te predstavnici društvenog i političkog života grada Požege.


Tako su, konačno, stvoreni uvjeti za kvalitetno i stručno osposobljavanje učenika za zanimanje pekar. Tridesetak učenika od prvog do trećeg razreda direktno je uključeno u proces proizvodnje različitih pekarskih proizvoda i to od pripreme sirovina preko zamjesa i obrade do pečenja. Svakodnevno se iz pekarske radionice šire primamljivi mirisi svježe pečenog kruha, raznih peciva, slasnih buhtla, toplih sendviča, pizza i drugih proizvoda.

 

» Foto-galerija školske pekarnice


Upisi 2021./2022.
 

Europska unija
Zajedno do fondova EU

PROJEKT
USPOSTAVA INFRASTRUKTURE RCK PANONIKA

Projekt je sufinancirala
Europska unija iz Europskog fonda
za regionalni razvoj


PROJEKT
USPOSTAVA REGIONALNOG CENTRA KOMPETENTNOSTI PANONIKA

Projekt je sufinancirala
Europska unija iz Europskog socijalnog fonda

Pozivnica RCK Panonika

Početna konferencija

Predstvaljeni projekti RCK  Nastavničkom vijeću

Sastanak s nastavnicama partnerske Ekonomske škole

 

POPIS UDŽBENIKA 2021./2022.

Vremenici 2020./2021.
Projekt mobilnosti
Projekt zajedno
DOKUMENTI ŠKOLE

Projekti

NATJECANJA

Kalendar
« Rujan 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji

Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
Pitanja i odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja
Oglasna ploča
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: nema podataka
Anketa
Koji je tvoj najčešći razlog izostanka s nastave? (odaberi jedan odgovor)






Forum
Korisni linkovi

Arhiva dokumenata
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: nema podataka
CMS za škole logo
Poljoprivredno-prehrambena škola Požega / Ratarnička 3, HR-34000 Požega / ss-poljoprivrednoprehrambena-pozega.skole.hr / ured@ss-poljoprivrednoprehrambena-pozega.skole.hr
preskoči na navigaciju