preskoči na sadržaj

Poljoprivredno-prehrambena škola Požega

 > Nastava  > Smjerovi
Prehrambeni tehničar

Opis poslova

    Prehrambeni tehničari organiziraju primanje, rukovanje, čuvanje i usklađivanje prehrambenih sirovina i proizvoda, vode prehrambene proizvodne trake i rade u odgovarajućim nadzorno-analitičkim i razvojnim laboratorijima. Mogu raditi u proizvodnji mlijeka i mliječnih proizvoda, preradbi mesa i riba, voća i povrća, u mlinarstvu i preradbi brašna, u proizvodnji konditorskih proizvoda, šećera i škroba, ulja i masti, vina i drugih pića, kvasca i octa, u tehnologiji fermentacijskih procesa i obradbi otpadnih voda. Prema tomu, osposobljeni su za rad praktički u cjelokupnoj prehrambenoj industriji i obrtništvu, s mogućnošću prilagođavanja pojedinim prehrambenim tehnologijama.
    Prehrambeni se tehničari u proizvodnji prije svega brinu o prihvaćanju, čuvanju i uskladištenju sirovina do preradbe s kontrolom kakvoće i odgovarajućim klasiranjem. Oni vode i nadgledaju pojedinačne tehnološke procese, kao što su čišćenje, pranje, ljuštenje, konzerviranje (hlađenjem, zagrijavanjem, dimljenjem, steriliziranjem, sušenjem, zračenjem), fermentiranje, destiliranje, ekstrahiranje. Na kraju, oni se brinu za pakiranje gotovih prehrambenih proizvoda u odgovarajuću ambalažu.
    Prehrambeni tehničari u kemijskim i mikrobiološkim laboratorijima obavljaju analize za određivanje vode, mineralnih tvari, bjelančevina i aminokiselina, masti, ugljikohidrata, vitamina i drugih sastojaka namirnica te utvrđuju njihova mikrobiološka svojstva. U razvojnim laboratorijima surađuju s istraživačima na stvaranju novih prehrambenih proizvoda i unapređivanju tehnoloških procesa.

Radni uvjeti

    S obzirom na činjenicu da prehrambeni tehničari rade na vrlo raznolikim poslovima u različitim vrstama proizvodnje, njihovi se radni uvjeti vrlo razlikuju od jedne radne sredine do druge. Tako su npr. sasvim drukčije prilike u nekoj mesoprerađivačkoj industriji od one u konditorskoj. No i u istoj proizvodnoj grani u različitim poduzećima radni se uvjeti mogu bitno razlikovati, ovisno o stupnju suvremenosti konkretne tehnologije. U većini slučajeva rad se odvija u zatvorenom prostoru, izmjenom sjedećeg i stajaćeg položaja, s povremenim hodanjem i nošenjem manjih tereta, pa prehrambeni tehničari nisu izloženi većim tjelesnim naporima.
    Zajedničko je svim prehrambenim tehničarima upotreba brojnih mjernih instrumenata, aparatura, proizvodnih strojeva i kemijskih sredstava, pa s tim u vezi i velika odgovornost za njihovu ispravnu i pravodobnu primjenu. Kako su obično zaduženi za cijele proizvodne linije, njihova se odgovornost proteže i na ostale sudionike u radnom procesu. Zato je naglašena njihova organizacijska, voditeljska i kontrolna funkcija.

Poželjne osobine

    Prije svega, kandidati za ovo zanimanje ne smiju biti kliconoše niti bolovati od alergije na prehrambene sirovine i njihove prerađevine. U poslu je potreban dobar vid, normalan sluh te osjetljivost na mirise i okuse. Zbog prilagođavanja različitim tehnologijama i čestim promjenama u tehnološkim procesima, potrebna je određena razina općih intelektualnih sposobnosti. Zbog rada sa živežnim namirnicama, važna je preciznost i savjesnost u radu. Kao organizatori i voditelji pojedinih dijelova proizvodnje, prehrambeni tehničari trebaju imati i određene organizacijske sposobnosti te smisao za komunikaciju i timski rad.

» Predmeti

Upisi 2021./2022.
 

Europska unija
Zajedno do fondova EU

PROJEKT
USPOSTAVA INFRASTRUKTURE RCK PANONIKA

Projekt je sufinancirala
Europska unija iz Europskog fonda
za regionalni razvoj


PROJEKT
USPOSTAVA REGIONALNOG CENTRA KOMPETENTNOSTI PANONIKA

Projekt je sufinancirala
Europska unija iz Europskog socijalnog fonda

Pozivnica RCK Panonika

Početna konferencija

Predstvaljeni projekti RCK  Nastavničkom vijeću

Sastanak s nastavnicama partnerske Ekonomske škole

 

POPIS UDŽBENIKA 2021./2022.

Vremenici 2020./2021.
Projekt mobilnosti
Projekt zajedno
DOKUMENTI ŠKOLE

Projekti

NATJECANJA

Kalendar
« Rujan 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji

Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
Pitanja i odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja
Oglasna ploča
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: nema podataka
Anketa
Koji je tvoj najčešći razlog izostanka s nastave? (odaberi jedan odgovor)


Forum
Korisni linkovi

Arhiva dokumenata
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: nema podataka
CMS za škole logo
Poljoprivredno-prehrambena škola Požega / Ratarnička 3, HR-34000 Požega / ss-poljoprivrednoprehrambena-pozega.skole.hr / ured@ss-poljoprivrednoprehrambena-pozega.skole.hr
preskoči na navigaciju