preskoči na sadržaj

Poljoprivredno-prehrambena škola Požega

Poljoprivredni tehničar-fitofarmaceut

Kratak opis

Poljoprivredni tehničar-fitofarmaceut primjenjuje, skladišti i prodaje sredstva za zaštitu bilja i ostale proizvode koji se koriste u poljoprivrednoj proizvodnji. Osim znanja o proizvodnji i uzgoju poljoprivrednih kultura, voćarstvu, vinogradarstvu i vinarstvu, ima znanje o uzročnicima biljnih bolesti, biljnim nametnicima i korovu.

Potrebno obrazovanje

Za upis u srednjoškolski obrazovni program ­­­­­­­­­poljoprivrednog tehničara-fitofarmaceuta, potrebno je imati završenu osnovnu školu.

Za obavljanje poslova fitofarmaceuta, potrebno je završiti srednje strukovno obrazovanje u trajanju od četiri godine.

Završetak srednjoškolskog programa obrazovanja završava izradom i obranom završnog rada. Učenici mogu polagati i ispite državne mature, koji im omogućuju nastavak školovanja na visokoškolskoj razini. 

Obrazovanje za ovo zanimanje provodi se u okviru sustava obrazovanja odraslih. Sve informacije o ustanovama i programima, koje provode obrazovanje odraslih za ovo zanimanje, možete dobiti na web portalu Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih.

Opis poslova

Fitofarmaceut obavlja poslove uzgoja i zaštite biljaka, primjenjujući različita sredstva za zaštitu ili obavlja skladištenje i prodaju sredstava za poljoprivrednu proizvodnju i zaštitu bilja u poljoprivrednoj ljekarni. Pri tome uslužuje kupce, uređuje prostor prodaje te vodi odgovarajuće evidencije – dokumentaciju skladišta, evidenciju roba, inventuru evidencije nabave i prodaje roba i sl.

Znanja, vještine i poželjne osobine

Ako se želite baviti ovim poslom, trebate imati izražen interes za biologiju i kemiju te matematiku i tehničku kulturu. Za uspješno obavljanje poslova fitofarmaceuta, potrebna je čvrsta tjelesna građa, dobro opće zdravstveno stanje, prosječne psihomotorne sposobnosti te strpljivost i uslužnost.

Uvjeti rada

Rad poljoprivrednog tehničara – fitofarmaceuta odvija se, ovisno o radnom mjestu, na otvorenom ili u zatvorenom prostoru. Može biti izložen vrućini, hladnoći, vjetru, no ako radi u poljoprivrednoj ljekarni, zaštićen je od vanjskih nepovoljnih utjecaja, ali može biti izložen neugodnim mirisima.

Kontraindikacije za rad su: slabovidnost/sljepoća, neraspoznavanje boja, gluhoća/ teža nagluhost u govornom području, nedostatak njuha, oštećenje glasa i/ili govora koje utječe na komunikaciju, kronični poremećaji koji onemogućuju uredno kognitivno i emocionalno funkcioniranje, kronični poremećaji koji mogu dovesti do gubitka svijesti i poremećaja ravnoteže, teža oštećenja funkcije mišićno-koštanog i srčano-žilnog sustava, dišni poremećaji s trajnim oštećenjem funkcije pluća, teža oštećenja funkcije kože na otkrivenim dijelovima tijela i utvrđena alergija na profesionalne alergene.

Mogućnosti zapošljavanja

Poljoprivredni tehničari – fitofarmaceuti zapošljavaju se u poljoprivrednim ljekarnama, u industriji za proizvodnju sredstava za zaštitu bilja, a također mogu raditi i u proizvodnji i preradi poljoprivrednih kultura u različitim poljoprivrednim poduzećima. Mogućnost napredovanja u poslu povezana je sa stalnim usavršavanjem stručnih znanja i potrebnih vještina.

Predmeti

 


Upisi 2021./2022.
 

Europska unija
Zajedno do fondova EU

PROJEKT
USPOSTAVA INFRASTRUKTURE RCK PANONIKA

Projekt je sufinancirala
Europska unija iz Europskog fonda
za regionalni razvoj


PROJEKT
USPOSTAVA REGIONALNOG CENTRA KOMPETENTNOSTI PANONIKA

Projekt je sufinancirala
Europska unija iz Europskog socijalnog fonda

Pozivnica RCK Panonika

Početna konferencija

Predstvaljeni projekti RCK  Nastavničkom vijeću

Sastanak s nastavnicama partnerske Ekonomske škole

 

POPIS UDŽBENIKA 2021./2022.

Vremenici 2020./2021.
Projekt mobilnosti
Projekt zajedno
DOKUMENTI ŠKOLE

Projekti

NATJECANJA

Kalendar
« Rujan 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji

Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
Pitanja i odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja
Oglasna ploča
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: nema podataka
Anketa
Koji je tvoj najčešći razlog izostanka s nastave? (odaberi jedan odgovor)


Forum
Korisni linkovi

Arhiva dokumenata
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: nema podataka
CMS za škole logo
Poljoprivredno-prehrambena škola Požega / Ratarnička 3, HR-34000 Požega / ss-poljoprivrednoprehrambena-pozega.skole.hr / ured@ss-poljoprivrednoprehrambena-pozega.skole.hr
preskoči na navigaciju