preskoči na sadržaj

Poljoprivredno-prehrambena škola Požega

 > Nastava  > Smjerovi  > Pekar
Pekar

Opis poslova

    Pekari mijese i peku kruh i pecivo. Jedna od temeljnih živežnih namirnica, kruh je u našim krajevima najveći izvor energije i proteina. Iako mnogi ljudi i sami znaju ispeći kruh, jednostavnije je kupiti kruh kojeg su ga ispekli pekari.
    Da bi ispekli kruh ili pecivo, pekari prvo pripremaju smjesu od koje mijese tijesto. U smjesu stavljaju prosijano brašno, kvasac, sol, vodu i ostale sastojke. Potrebne količine sastojaka određuju vaganjem. Od pripremljene smjese strojno ili ručno mijese tijesto. Tijesto zatim oblikuju na potrebnu veličinu i oblik i slažu ga na limove za pečenje. Nadziru proces dizanja tijesta prije i za vrijeme pečenja. Prema vrsti i pecivosti tijesta, pekari slažu limove s kruhom i pecivom na određeno mjesto u peć. Prema vrsti kruha ili peciva, namještaju temperaturu peći, a prema potrebi dodaju ili oduzimaju paru prilikom pečenja. Posebno paze na trajanje pečenja, kako bi pečeni kruh i pecivo na vrijeme izvadili iz peći. Kad su kruh ili pecivo ispečeni, pekari ih vade iz peći specijalnim pekarskim lopatama. Zatim ih stavljaju u košare, u kojima ih na kolicima prevoze do prodajnog prostora ili ih slažu u kutije u kojima ih dostavljaju u prodavaonice.
    Pekari se u radu služe sitima, vagama, posudama za miješanje tijesta, košarama, pekarskim lopatama, limovima za pečenje, kolicima za prijevoz i dr. Rukuju strojevima i uređajima za miješanje i oblikovanje tijesta. Opslužuju i nadziru rad svih vrsta peći: zemljanih, parnih, električnih, kanalnih, automatskih. Na mjernim instrumentima očitavaju i prate temperaturu i vlažnost radnog prostora i u pekarskoj peći. Kruh i pecivo izrađuju od brašna različitih žitarica: pšenice, raži, kukuruza itd. Paze da se pričuvne količine brašna i ostalih sirovina ispravno uskladište. Posebnu pozornost posvećuju osobnoj higijeni i održavanju čistoće radnih prostorija, peći i sredstava rada.

Radni uvjeti

    Pekari rade u pogonima za industrijsku proizvodnju kruha i peciva ili u obrtništvu. Za ovo zanimanje karakterističan je rad u noćnoj smjeni, iako pekari zapravo rade i danju i noću. Radne prostorije osvijetljene su prirodnim ili umjetnim svjetlom. Temperatura i vlažnost zraka su povišene. Ispred peći temperatura se digne i do 60oC. Zrak je zasićen sitnim česticama brašna. Pekari su prilikom rada izloženi mirisu brašna, kvasca i pečenog kruha i peciva. Rade stojeći, uz povremeno hodanje i sagibanje tijela. Kad tijesto mijese ručno, ruke su im do lakata u smjesi. Dok rade pekari nose laganu bijelu radnu odjeću i kapu. Industrijska i obrtnička proizvodnja kruha i peciva pod neprestanim je i strogim sanitarno-higijenskim nadzorom.

Poželjne osobine

    Pekari trebaju imati normalan vid i sluh te spretnost i osjetljivost (opip) ruku i prstiju. Poželjan je i smisao za oblikovanje. Vrlo je važno da imaju dobro razvijen osjet okusa i mirisa. Ti im osjeti, osim vidnog i opipnog nadzora potrebne kakvoće tijesta, omogućuju da i kušanjem provjere kakvoću sirovog i pečenog proizvoda. Uspješno obavljanje pekarskih poslova zahtijeva samostalnost, odgovornost i pedantnost u radu. Pekari moraju biti čisti i uredni. Budući da proizvode prehrambene proizvode, pod stalnim su liječničkim nadzorom, posebno zbog možebitnih zaraznih bolesti.

Osposobljavanje

    Školovanje za zanimanje pekara traje tri godine.

» Predmeti


Upisi 2021./2022.
 

Europska unija
Zajedno do fondova EU

PROJEKT
USPOSTAVA INFRASTRUKTURE RCK PANONIKA

Projekt je sufinancirala
Europska unija iz Europskog fonda
za regionalni razvoj


PROJEKT
USPOSTAVA REGIONALNOG CENTRA KOMPETENTNOSTI PANONIKA

Projekt je sufinancirala
Europska unija iz Europskog socijalnog fonda

Pozivnica RCK Panonika

Početna konferencija

Predstvaljeni projekti RCK  Nastavničkom vijeću

Sastanak s nastavnicama partnerske Ekonomske škole

 

POPIS UDŽBENIKA 2021./2022.

Vremenici 2020./2021.
Projekt mobilnosti
Projekt zajedno
DOKUMENTI ŠKOLE

Projekti

NATJECANJA

Kalendar
« Rujan 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji

Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
Pitanja i odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja
Oglasna ploča
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: nema podataka
Anketa
Koji je tvoj najčešći razlog izostanka s nastave? (odaberi jedan odgovor)


Forum
Korisni linkovi

Arhiva dokumenata
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: nema podataka
CMS za škole logo
Poljoprivredno-prehrambena škola Požega / Ratarnička 3, HR-34000 Požega / ss-poljoprivrednoprehrambena-pozega.skole.hr / ured@ss-poljoprivrednoprehrambena-pozega.skole.hr
preskoči na navigaciju