preskoči na sadržaj

Poljoprivredno-prehrambena škola Požega

 > Naslovnica
Vijesti

Europski tjedan strukovnog obrazovanja (European VET week)

Autor: Marija Grgić, 1. 12. 2016.

Naša škola prijavila se u EU bazu strukovnih škola koje obilježavaju prvi Europski tjedan strukovnog obrazovanja (European VET week) od 5. do 9. prosinca 2016. godine.

Predstavit ćemo se javnosti, učenicima 8. razreda, gospodarstvenicima i drugim dionicima vezanim za strukovno obrazovanje putem plakata, panoa i čak devet radionica. ...

Europska komisija provodi novu inicijativu za promicanje strukovnog obrazovanja diljem Europe s ciljem povećanja atraktivnosti strukovnog obrazovanja  te promocije primjera dobre prakse i iskustava u sustavu strukovnog obrazovanja. Radi se o prvom Europskom tjednu vještina stečenih u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju, koji će se na razini Europske unije održati  od 5. do 9. prosinca 2016. godine. Europski tjedan vještina u strukovnom obrazovanju  i osposobljavanju  iznimno je značajan  zbog velikog broja zemalja koje će biti uključene te čiji će brojni dionici, koji čine sustav strukovnog obrazovanja i osposobljavanja, doprinijeti ovom događaju.

Cilj je motivacija učenika za promoviranje znanja i vještina stečenih tijekom strukovnog obrazovanja te popularizacija zanimanja za koja se obrazuju. 

Učenici Poljoprivredno-prehrambene škole Požega će kroz radionice u četvrtak i petak prezentirati strukovna zanimanja iz područja poljoprivrede i prehrane te tako pokazati vještine koje stječu obrazovanjem u Poljoprivredno-prehrambenoj školi.

Radionice:

Proizvodnja domaće svinjske masti i čvaraka

Učenici zanimanja mesar pokazati će kako na tradicionalan način iz masnog tkiva topljenjem u otvorenom kotlu proizvesti domaću svinjsku mast i čvarke.

Izrada namaza od čvaraka i masti

Učenici će izrađivati zdravi namaz od svinjske masti koju ćeoplemeniti sa začinima, čvarcima i prženom slaninom. Koristit će mast od crne slavonske svinje koja ima manji udio kolesterola od obične svinje pa je stoga zdravijai preporuča se u kuharstvu.

Izrada pogačica s čvarcima i božićnih kolača

Učenici će demonstrirati izradu božićnih kolača (vanilin krancle) i pogačica sa čvarcima. Pokazat će kao zamijesiti i oblikovati kolače i pogačice te na koji način ukrasiti iste.

Izrada božićnih aranžmana, sjetva pšenice i ukrašavanje stola

Učenici će pokazati kako od prirodnih materijala možemo na jednostavan i zanimljiv način izraditi aranžmane i ukrase za Božić, te kako posijati pšenicu kojom ćemo ukrasiti Božićni stol.

Prezentacija školske poljoprivredne mehanizacije i oranje zimske brazde

U prezentaciji će učenici predstaviti školsku poljoprivrednu mehanizaciju i opisati tehnike oranja, a praktično će pokazati osnovne dijelove četverobraznog pluga premetnjaka marke Lamken, spojit će plug za traktor, pripremiti ga za oranje i izorati zimsku brazdu na površini školskog poljoprivrednog gospodarstva.

Mali servis na poljoprivrednim strojevima

Učenici će na školskom traktoru tip-a IMT 549 praktično provesti periodični pregled ispravnosti sklopova i dijelova traktora te provjeru kvalitete i količine sredstava za ispravan rad traktora na školskom poljoprivrednom gospodarstvu.

Određivanje kiselina u vinu i dokazivanje šećera u moštu, mladom vinu i starom vinu

Mlado i staro vino ćemo analizirati volumetrijskom metodom – titracijom. U vino ćemo dodati indikator bromtimol modro, kako bi se uočio kraj reakcija. Titrirat ćemo natrij hidroksidom i pomoću utrošene količine lužine izračunati količinu ukupnih kiselina u vinu. Prisutnost šećera u moštu, mladom i starom vinu dokazat ćemo promjenom boje pomoću fehlingovog reagensa.

Proizvodnja soka od joste i čokomarmelade

Bundeva, josta i cikla  su sirovine koje imaju zavidnu nutritivnu vrijednost, ali se nažalost u prehrambenoj industriji Hrvatske rijetko koriste.  Kako bi pokazali da zdravo može biti i fino učenici će proizvesti sok od cikle i joste te džem od bundeve u različitim kombinacijama s čokoladom i drugim voćem te tako pokazati brigu o zdravlju i poduzetnički duh.

Mikroskopiranje  trihinele

Učenici će mikroskopirati mišićno tkivo te pokazati prezentaciju o trihinelozi koju čovjek može dobiti jedući proizvode od svinjskog mesa koje nije laboratorijski pregledano. Postupak pregleda i način zaraze trihinelom učenici će objasniti prikazujući video uradak sa praktične nastave.




Vremenici 2023./2024.
Projekt mobilnosti
Upisi 2023./2024.
 
POPIS UDŽBENIKA

Projekt zajedno
DOKUMENTI ŠKOLE

Projekti

NATJECANJA

Kalendar
« Ožujak 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji

Tražilica
Pitanja i odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja
Oglasna ploča
Anketa
Koji je tvoj najčešći razlog izostanka s nastave? (odaberi jedan odgovor)






Forum
Korisni linkovi

Arhiva dokumenata