preskoči na sadržaj

Poljoprivredno-prehrambena škola Požega

 > Naslovnica
Vijesti

16. studenoga - Međunarodni dan tolerancije

Autor: Anita Bubak, 17. 11. 2016.

Povodom Međunarodnog dana tolerancije, u okviru predmeta Politika i gospodarstvo pod vodstvom profesorice Anite Bubak učenici četvrtih razreda proučavali su manje poznate narode. Istraživali su o njihovom načinu života, kulturi, religiji, običajima. Svoja su znanja prenijeli na prezentacije i plakate, a pripremili su i neke ukusne i zanimljive specijalitete drugih naroda...

Međunarodni dan tolerancije obilježava se 16. studenoga. To je dan koji nas podsjeća na poštovanje i uvažavanje drugačijih od nas. Dan koji nas potiče na snošljivost prema drugima. Generalna Skupština Ujedinjenih naroda je 1996. godine pozvala zemlje članice da ustanove Dan tolerancije u sladu s Deklaracijom o principima tolerancije koja je potpisana od strane članica 16.11.1995. godine.

UNESCO je proglašenjem međunarodnog dana tolerancije skrenuo pažnju na brojne međunarodne akte koji se tiču ljudskih prava, uključujući Konvenciju o građanskim i političkim pravima, Konvenciju o eliminaciji svih oblika diskriminacija žena, rasne diskriminacije, kao i Konvencija o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida.

Na sam Međunarodni dan tolerancije za učenike prehrambene smjene organizirana je radionica koja se sastojala od tri dijela. U prvom dijelu profesorica Anita Bubak upoznala je učenike s pojmom tolerancija i razlogom obilježavanja ovog dana. Nakon toga su učenice 4. a, b i c razreda: Valentina Blažević-Jerković, Valentina Koler, Mateja Jurković, Ana Marija Čudić, Lucija Luchein, Dejana Metlar, Sandrina Savi, Klara Franjić, Katarina Vinkešević, Ines Budimir i Martina Saliger održale predavanja uz prezentacije o narodima koje su proučavali. Tako su učenici doznali o životima: Pigmejaca, Tibetanaca, Maura, Sentinelaca i drugih naroda i plemena.

Nakon izlaganja učenika održana je i mala radionica koja je imala za cilj izazvati stereotipe i predrasude sudionika o drugim osobama, manjinama i "drugačijima" te podići samosvijest o ograničenjima tolerancije i rješenju sukoba suprotstaviti različite vrijednosti sudionika.

Povodom Međunarodnog dana tolerancije učenici 1. e razreda zanimanja pekar, a pod vodstvom profesorice Marije Marketanović - Hadžić imali su radionicu u kojoj su izrađivali specijalitete drugih naroda.

Tako su naučili pravit:

PITABROD, PITA BREAD ILI PITA KRUH

Pita kruh koji je kruh tradicionalni kruh bliskoistočnih kuhinja. Radi se o  tanko razvaljanim lepinjama koji se tijekom pečenja napušu. Pita kruh se radi samo od 4 osnovna sastojka, a to su: brašno, voda, kvasac i sol. Poslužuju se uz humus, kebab, roštilj ili se nadijevaju zbog nastalih ‘’džepova’’.

HUMUS

Neki ga zovu paštetom, drugi namazom od slanutka, ali svakako je riječ o jednom od najpoznatijih specijaliteta Bliskog Istoka. Štoviše izvorno on pripada libanonskoj kuhinji, ali odličan je svuda u arapskom svijetu. Slanutak, maslinovo ulje, češnjak, limun osnovni su sastojci ovog namaza.

NAAN

Naan kruh je indijski kruh koji se proširio i na sve ostale dijelove svijeta, te je vrlo popularan. Sa dolaskom indijskih restorana, došao je i ovaj kruh koji se tamo najčešće poslužuje uz curry, razne umake i nadjeve. Vrlo je mekan i ukusan, te se može jesti uz bilo koje jelo.

 

ESTONSKI KRINGL

Kringl potiče iz Estonije a širom Europe postoje razne lokalne varijante tog slatkog peciva. Kringl ima oblik isprepletenog vijenca sa cimetom.

AMERIČKE PALAČINKE

Gotovo svaka zemlja svijeta, ima neku svoju inačicu palačinki. Dolaze u najrazličitijim oblicima s bezbrojnim vrstama punjenja. Temeljna smjesa uvijek sadrži brašno, mlijeko i jaja, a razlikuju se po omjerima temeljnih sastojaka te po dodacima maslaca ili margarina, praška za pecivo ili kvasca. U Americi su palačinke posebno popularno jelo, a najčešće se jedu za doručak, prelivene javorovim sirupom. U smjesu za američke palačinke dodaje se i nešto maslaca, a smjesa je značajno gušća nego za nama poznate tanke palačinke i sadrži prašak za pecivo. Obično se oblikuju mali krugovi koji se okreću nakon što na gornjoj strani palačinke nastanu sitne rupice.

Nakon završetka radionice sudionici su se počastili navedenim delicijama.




Vremenici 2023./2024.
Projekt mobilnosti
Upisi 2023./2024.
 
POPIS UDŽBENIKA

Projekt zajedno
DOKUMENTI ŠKOLE

Projekti

NATJECANJA

Kalendar
« Ožujak 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji

Tražilica
Pitanja i odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja
Oglasna ploča
Anketa
Koji je tvoj najčešći razlog izostanka s nastave? (odaberi jedan odgovor)






Forum
Korisni linkovi

Arhiva dokumenata